Domov » Terminologija » Vina

Vina

vinoVino, beseda, ki jo poznajo že na tisoče let. Tako kot so se skozi zgodovino spreminjale vrednote, tako se spreminja tudi vino. Danes vino pijemo največkrat ob hrani, zato obstaja kar nekaj smernic o tem, katero vino se poda k določeni hrani. Če želimo doseči kolikor je mogoče največjo skladnost vina s hrano, je potrebno predhodno preučiti osnovne sestavine vina in hrane. V nadaljevanju bomo najprej naredili osnovno razdelitev vina, nato pa povedali nekaj besed o povezavi hrane z vinom.

Najosnovnejša razdelitev vina je:

  • suho
  • polsuho
  • polsladko
  • sladko

Ti izrazi pomenijo odstotek neprevretega sladkorja v vinu, kar bi lahko po domače povedali, če kupimo suho vino, ne moremo od njega pričakovati sladkobe. Prav na tej točki pa lahko že pričnemo govoriti o povezavi vina s hrano.

  • Sladka vina ponudimo k sladkim jedem.
  • K ‘težji’ vrsti hrane, kot sta na primer divjačina ali pečeno meso, ponudimo vino krepkega telesa, to so ponavadi krepka rdeča vina, ki so pogosto starana. Vendar je pri vinu bolj pomembno telo kot pa sama barva ali okus, saj se k mnogim mesnim jedem bolje podajo težja bela vina polnega okusa.
  • K lažji hrano, kot je belo meso in ribe, pa priporočamo bolj nežna vina, bodisi belo, rose ali lahko rdeče vino, seveda pa je potrebno upoštevati tudi omake, ki lahko bistveno spremenijo okus hrane (npr. h kisli omaki, je potrebno servirati vino z višjo vsebnostjo kislin, saj bosta tako hrana kot vino delovala bolj osvežujoče in skladno).
  • K predjedi ali aperitivu pa priporočamo da se postreže peneče vino, bodisi šampanjec ali penina.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*