Domov » Terminologija » Rum

Rum

Black Pineapple Rum cocktailIzvorne korenine ruma ležijo na Karibskem otočju, kjer od 17. stoletja dalje rum proizvajajo predvsem na Kubi, Barbadosu in Jamajki. Prav tako pa so daljne dežele, kot so Venezuela, Gvajana in Indonezija, znane po njihovem rumu.

Rum je narejen iz tako imenovane melase, ¬sladkega, kremnega, gostega soka sladkornega trsa. Tej sladki snovi, ki je osnova ruma, primešajo kvas, nato pa jo destilirajo.

Okusnost ruma je odvisna od različnih dejavnikov, na primer: destilacijske metode, uporabljenih kvasovk, pogojev zorenja ali razmerja mešanice melase.

Rum lahko uporabljamo tudi v kokteljih, kot so npr. Mojito, Cuba Libre, Daiquiri ali Rum Collins.

Cachaça je brazilska alkoholna pijača, narejena iz fermentiranega stisnjenega soka sladkornega trsa.

Cachaça so v 16. stoletju odkrili sužnji na plantažah sladkornega trsa. Leta 1530 so ugotovili, da je fermentiran sladkorni trs alkoholna pijača. Pozneje so ta prefinjeni proces izdelave odkrili portugalski lastniki plantaž, in tako je postala Cachaça, poznana po celi Braziliji. Cachaçao so začeli vključevati v religiozna praznovanja in praznike.

Razlika med rumom in Cachaço

Cachaço so odkrili stoletje pred rumom. Narejena je iz čistega fermetiranega sladkornega trsa. Osnova ruma je v nasprotju s Cachaço sladka melasa, medeni stranski proizvod sladkorne proizvodnje. Rumu nato po kuhanju in destilaciji melase primešajo vodo.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*