Domov » Terminologija » Liker

Liker

likerLiker (izvira iz latinske besede liquor, kar pomeni tekočina) je aromatična alkoholna pijača z relativno visoko vsebnostjo sladkorja (najmanj 100 gramov na liter). Vsebnost alkohola je navadno nekje med 15 in 40 odstotki.

Obstoj številnih tradicionalnih likerjev sega v srednji vek, kjer so mešali alkohol z zelišči in zeliščnimi mešanicami v zdravstvene namene. Za prednika današnjega likerja pa vendarle velja aromatično vino iz rimske in grške antike.

Zaradi visokih cen sladkorja je bilo takrat uživanje likerja privilegij premožnejših slojev prebivalstva. Ko je, prvenstveno zaradi pojava kolonializma, sladkor postal dostopen tudi ostalim, so se pojavili likerji iz vseh vrst znanega sadja in zelišč. Tako razločimo, na primer, med kremnimi in kavnimi likerji (na primer Kahlúa ali Tia Maria) ter sadnimi likerji, kot so De Kuyper Peach Tree in Sour Grapefruit. Eden izmed najbolj znanih sadnih likerjev je zagotovo Malibu, ki je narejen iz kokosovih orehov.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*