Domov » Terminologija » Gin

Gin

gin tonicGin je za številne natakarje alkohol številka ena. “Gin je trpežen, aromatičen, voljan in nevsiljiv, zato se lahko z ostalimi alkoholnimi pijačami idealno meša,” pravi Charles Schumann, ki vodi klasični ‘ameriški bar’.

Gin izvira iz Nizozemske, prvič se je pojavil v 17. stoletju. Zdravnik Franciscus de la Boe je uporabljal to snov iz brinovih jagod zaradi njihovega pozitivnega učinka na ledvice.
Danes najbolj znani gin je nesladkan ‘London Dry Gin’, kot je Beefeater. Zanj je potreben žitni ali melasin destilant brinovih jagod ter drugih začimb, nato pa ponovno pečenje. V nasprotju z ostalimi alkoholnimi pijačami se gin ne stara.


Zgodovina londonskega gina

zgodovina gina1618–48
Tridesetletna vojna v Evropi, ko se angleški vojaki in mornarji prvič srečajo s »pivskim pogumom« v obliki »genever« – žitnega žganja z okusom nizozemskega brina, ki ga za dviganje morale pijejo pred bitkami. Ko se vrnejo, s seboj prinesejo nagnjenje do brinjevca.

1694
Skoraj vsak, ki želi destilirati, lahko zdaj to počne, če za vsaj deset dni objavi javno oznanilo, da namerava destilirati. Prvič žgane pijače postanejo cenejše od piva.

1733
V Londonu izdelajo 11 milijonov galon (50 milijonov litrov) gina, 14 galon na vsakega odraslega prebivalca. Oblasti začnejo skrbeti družbeni učinki vsesplošnega popivanja med londonskimi reveži, ki se močno navdušujejo nad ginom.

1736
Prvi zakon o ginu poskuša nadzorovati proizvodnjo in prodajo gina. Sledijo protesti in nemiri po vsej državi, zato zakona ni mogoče izvajati. Noč pred nastopom veljave zakona ljudje po Londonu prirejajo posmehljive pogrebne sprevode, ki nosijo simbole »gospe brinovke«.

1751
Objava »Gin Lane« Williama Hogartha, učinkovitega propagandnega besedila proti pitju gina, ima takojšen učinek na javno zavest in ljudje se začnejo zavedati škodljivosti pitja gina.

Od 1751 naprej
Zakon o uživanju alkohola in drugi zakoni začnejo učinkovito nadzorovati prodajo in proizvodnjo cenenega gina in tlakujejo pot uglednim podjetjem za proizvodnjo kakovostnih pijač. Več kot polovica pšenice, ki se vsak teden proda na londonskih trgih, se pretvori v žgane pijače.

1770
Do tega leta je v Londonu že vzpostavljeno ustrezno jedro destilacijske industrije z uglednimi firmami kot Gordon’s Gin, Booth’s Gin, Boord’s Gin, Burnett’s White Satin Gin in Nicholson’s Gin, ki so na čelu prizadevanj za kakovostne izdelke.


Dvajseta in trideseta leta 20. stoletja

zgodovina ginaPrva »doba koktajlov« z mladimi nadebudneži, ki razvijejo strast do pitja koktajlov, večinoma na podlagi gina.

1933
Konča se prohibicija v ZDA. Mednarodni ugled »londonskega suhega gina« ni bil še nikoli večji.

1990s
Drugi veliki val oživljanja koktajlov vodi londonska barska scena.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*