Domov » Terminologija » Cognac

Cognac

CognacCognac je vinski destilat oziroma brendi, ki je zorjen v hrastovih sodih in od leta 1909 nosi oznako AOC (Appelation d’origine contrôlée – označba kontroliranega porekla). Uporaba imena cognac je zaščitena, zato to ime lahko nosijo le brendiji, ki so proizvedeni v regiji Cognac z uporabo točno določene metode in pod točno določenimi oznakami.

Regija Cognac ima 6 prestižnih vinorodnih leg ali t.i. crus: Grande Champagne, Petit Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaries.

Za proizvodnjo cognaca se uporablja vino, ki ga pridelujejo iz bele sorte grozdja ugni blanc. Ta sorta predstavlja več kot 90 % uporabljenega vina. K osnovnemu vinu dodajajo tudi druge bele sorte grozdja, kot sta folle blanch in colombard. Sorta ugni blanc je poznana tudi pod imenom trebbiano in je že dolgo prisotna v Italiji. Cognac mora biti proizveden z uporabo bakrenega kotla za žganjekuho, zaradi česar so za cognace značilne sadne in cvetne arome. V kotlu je osnovna alkoholna tekočina, ki jo segrevamo na 80 °C. Lahko hlapljivim sestavinam, ki se najprej uparijo, pravimo glava (angl. head) ali predtok, ki vsebuje zgoščene strupe, vključno z metanolom. Sledi t. i. srce (angl. heart) ali srednji tok. Ta del vsebuje največji delež etanola in najmanjši delež nezaželenih čistoč. Težko hlapljivim sestavinam, ki se uparijo nazadnje, pravimo rep (angl. tail). Za proizvodnjo končnega destilata uporabimo samo srednji tok, predtok in zadnji tok pa zavržejo. Trgatev grozdja za proizvodnjo cognaca poteka meseca oktobra, destilacija pa vsako leto med novembrom in marcem pod strogim nadzorom organizacije BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac).

Cognac zorijo najmanj dve leti, običajno pa ta postopek traja veliko več časa. Zorenje poteka v sodih, izdelanih iz hrastovine, ki raste v gozdovih regije Limousin. Med procesom zorjenja se moč alkohola zmanjšuje, tekočina se omehča in pridobiva na barvi. V tem času cognacu zmanjšujejo moč alkohola tudi z dodajanjem destilirane vode. Izhlapevanje skozi pore soda imenujemo angel’s shares. Končno mešanje (angl. final blending) naredi mojster z nazivom Cellar Master, ki meša cognace različnih starosti in iz različnih področij. Mešanje poteka v razmerjih, ki so določena za kakovost in slog določene sorte cognaca, ter na način, ki zaznamuje značilen slog določenega proizvajalca. V tem procesu se v majhnih odmerkih lahko dodaja tudi sladkor in karamela, ki pripomoreta k temnejši barvi cognaca.

Posebnost, po kateri se cognac hiša Martell razlikuje od drugih je, da destilira samo sveža vina in ne sedimenta. Še ena izmed njihovih značilnosti je, da večina grozdja prihaja s področja Borderies, ki je po površini najmanjše, vendar najbolj prestižno.

Oznake

  • VS = Very Special, staranje v sodih do 4 leta
  • VSOP = Very Special Old, staranje v sodih do 6 let
  • XO = Extra Old, staranje v sodih več kot 30 let

Cognac postrežemo v t. i. Napoleonovi čaši, ki je trebušaste oblike in proti vrhu zožena. Oblika kozarca omogoča, da pijača ohranja aromo.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*