Domov » Terminologija » Champagne (šampanjec)

Champagne (šampanjec)

šampanjecIme Champagne je zaščiteno geografsko poreklo od leta 1824 in samo vina proizvedena v pokrajini Champagne imajo pravico nositi to oznako. Vinorodni okoliši v pokrajini Champagne so Montagne de Reims, Valee de la Marne, Cote des Blancs, Cote de Sezane ter Aube. Metoda champagne ali Methode Champenoise je točno določena metoda po kateri poteka pridelava champagne in je prav tako zaščitena od leta 1994.

Osnova champagne sta vino Modri pinot in Chardonnay z dodatkom Pinot Meunierja. V času vrenja dobi vino zaradi nastanka ogljikovega dioksida značilne mehurčke. Po dvoletnem zorenju steklenice prestavijo v strehasta stojala v poševni položaj in jih naslednje tri tedne vsak dan pretresejo v smeri urnega kazalca. S pomočjo tresenja se kvasovke popolnoma usedejo v vrat steklenice, vino pa postane kristalno čisto. Ko se vino popolnoma zbistri, kvasovke odstranijo s postopkom, ki se imenuje degožiranje. Vrat steklenice zamrznejo in po posebnem postopku odprejo steklenico, ki pod pritiskom iztisne zamrznjene kvasovke. Champagne, ki odteče, nadomestijo z nadomestnim  likerjem. Steklenico zamašijo s plutovinastim zamaškom, širšim od vratu steklenice, s čimer dobi značilno obliko gobice. Na koncu gobico pričvrstijo s kovinsko kapico.

Oznake

  • Extra brut ali zelo suh – 0-6 g sladkorja na liter
  • Brut ali suh – 0-15 g sladkorja na liter
  • Demi-Sec ali polsuh – 33-50 g sladkorja na liter

Vrste

  • Blanc de Noirs – proizvaja se iz rdečega grozdja, pinot noir
  • Blanc de Blancs – beli champagne, proizvaja se iz sorte chardonnay
  • Rose champagne – proizvaja se iz grozdja pinot noir in chardonnay
  • Vintage champagne – vino istega letnika proizvedeno iz grozdja pinot noir in chardonnay
  • Cuvee de prestige – najdražji in proizveden samo iz najbolj prestižnih leg ali Grand cru

Champagne ponudimo pri temperaturi med 6-8°C in ga postrežemo v kozarcu v obliki tulipana.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>