Domov » Terminologija » Bourbon

Bourbon

bourbon whiskeyVsak Bourbon je viski, ni pa vsak viski Bourbon

Po zakonu mora vsak Bourbon:

  • Vsebovati vsaj 51% koruze v mešanici žit
  • Preživeti vsaj dve leti v novih, žganih hrastovih sodih

Bourbon je lahko proizveden kjerkoli v ZDA, 98% vsega Bourbona pa varijo v Kentuckyju.

Proizvodnja Bourbona

Tradicionalni postopek varjenja sestavlja pet korakov:

  1. Kuhanje – v kuhalnik varilci natočijo čisto apnenčevo vodo skupaj z ržjo in koruznimi zrni
  2. Tlačenje – ko je mešanica koruze in rži kuhana, varilci znižajo temperaturo v kuhalnikih ter dodajo mešanici ječmenov slad. Ječmenov slad sprošča encim, ki pretvarja žitni škrob v sladkorje. Med tem procesom se mešanici doda ‘Setback’. ‘Setback’ je del prejšnje mešanice, ki je dodan novi, da zagotovi konsistentnost kakovosti in okusa. To je znano kot proces “kisle mešanice”, ki da slajši, bolj poln in konsistenten viski.
  3. Fermentacija – z dodatkom kvasa, ki prične reagirati s sladkorji, se prične fermentacija, ki ponavadi traja 3 do 5 dni. Po zaključeni fermentaciji proizvod imenujemo destilarjevo pivo.  Kvas igra ključno vlogo. Vsak tip kvasa je edinstven in značilnega okusa. Kvas za Jim Beam Bourbon je iste vrste kot kvas, ki ga je Jim Beam uporabljal po prohibiciji. Je zelo cenjen in varovan. Jim Beam je vrč kvasa hranil in varoval doma. Danes vnuk Jima Beama, Booker Noe, mojster destilar emeritus, v domačem hladilniku še vedno hrani primerek tega kvasa.
  4. Destilacija – destilirano dvakrat. Za prvo destilacijo uporabijo sitaste plošče z majhnimi luknjicami, ki so v spirali nameščene od vrha do dna kotla. Destilarjevo pivo gre v kotel z vrha, para pa z dna. Destilacija se zgodi, ko para pride v stik s pivom.
  5. Staranje  – nov viski je bister kot voda. Nalijejo ga v nove sode iz žganega hrastovega lesa, ki jih naložijo v skladovnice. Značilna barva in velik del okusa Bourbona sta posledica stika z notranjostjo sodov. Žganje sodov karamelizira sladkorje v lesu. V skladovnicah se viski stara in diha skozi karamelizirane sladkorje lesenih sodov. Brez klimatskih naprav – narava obarva in da okus viskiju. Dalj kot se stara, več barve in okusa privzame od lesa. Jim Beam Bourbon uporablja navpični sistem zlaganja. Na vrhu, kjer je topleje, se viski stara  hitreje. Spodaj, kjer je hladneje, se viski stara počasneje. Viski, ki  kar izhlapi, se imenuje angelski delež.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*