Domov » Tematske zabave » Kako do nepozabne praznične zabave?

Kako do nepozabne praznične zabave?

Če si želite, da bo zabava uspešna, vi pa ne boste pregoreli od stresa, si vzemite malce časa za predhodno pripravo, ki vam bo prihranila kar nekaj živčkov in hitenja tik pred zdajci.

Proračun

Žal se pogosto vse začne in konča pri denarju. Tudi pri organizaciji domače zabave ima ta veliko težo, saj boste za nek mali znesek težko nahranili celo hišo ljudi.

Proračun odloča - večerja ali le prigrizki?

Proračun odloča – večerja ali le prigrizki?

Zato lahko šele po določitvi proračuna ocenite, ali bo zabava velika ali zgolj za nekaj dobrih prijateljev in ali bo vključevala večerjo z več hodi ali pa bodo na voljo zgolj pijača in prigrizki. Tudi dekoracija, izbor pijač in darila igrajo pomembno vlogo, hkrati pa predstavljajo pomemben del proračuna.

Vsekakor se lahko kasneje s številkami še igrate, morda na račun reciklaže že uporabljenih rekvizitov, pijače, ki je ostala od prejšnje zabave, ali tako, da se namesto obdarovanja vseh povabljenih odločite za srečelov, kjer vsak prinese eno darilo. Lahko pa gostom naročite, da namesto daril prinesejo vsak svojo domačo specialiteto, ki bo popestrila praznični jedilnik.

Določitev datuma

Pri vseh dogodkih z več povabljenci se svetuje, da jih o tem obvestite vsaj dva tedna prej, v primeru decembrskih, novoletnih ali božičnih zabav pa bo to morda že prepozno. V tem letnem času se namreč dogodki in zabave kar vrstijo. Še posebej, če jo nameravate organizirati med vikendom.

Decembra se vikendi hitro napolnijo z obveznostmi, zato vabila razpošljite dovolj zgodaj.

Decembra se vikendi hitro napolnijo z obveznostmi, zato vabila razpošljite dovolj zgodaj.

Ko je datum izbran oziroma dogovorjen, pa si lahko vzamete še čas, da razpošljete ročno izdelana vabila, ki bodo že vnaprej napovedala, da bo vaša zabava res nekaj posebnega. Tudi, če se boste odločili za bolj sodobno elektronsko pošiljanje vabil, so lahko ta nekoliko drugačna in vanje vključite kako zabavno fotografijo, grafiko ali kar video.

Tema(tske) zabave

Se odločate med klasično ali tematsko zabavo?

Se odločate med klasično ali tematsko zabavo? V vsakem primeru boste morali poskrbeti za dekoracijo, hrano in zabavo gostov.

Če se odločate za tematsko zabavo, svetujemo, da povabljene obvestite o tem že prej. Še posebej, če se boste odločili za »dress code«, ki naj bi se ga držali tudi gostje, naj imajo vsaj kak teden časa za pripravo.

Medtem ko so pri nekaterih tematske zabave zelo priljubljene, pa se jih drugi otepajo, sploh če vključujejo kostume ali preobleke. Zato se morda pred tovrstno določitvijo pomenite z gosti, kaj menijo o tem, da ne bo na koncu namesto zabave slaba volja.

Če se boste odločili za tematsko zabavo, je vsekakor prvi korak odločitev, saj potem na tej podlagi izbirate dekoracijo, meni in pijačo.

Jedilnik

Čeprav si pogosto rečemo, da bomo za posebne priložnosti preizkusili kake nove recepte, pa bo najmanj stresno, če se odločite za preverjene in že preizkušene recepte. Ni hujšega kot to, da začnejo gostje trkati na vrata, pri nas v kuhinji pa vladata kaos in hitenje, namesto večerje na mizi pa smo šele pri predjedeh.

Mehurčki ne smejo manjkati.

Mehurčki med prazniki zagotovo ne smejo manjkati.

Svetujemo, da se držite že preizkušenih domačih receptov.

Svetujemo, da se držite že preizkušenih domačih receptov.

Če nimamo kuharske žilice ali veselja do kuhanja, pa si lahko pomagamo tudi s kupljenimi pred-pripravljenimi prigrizki, ki jih zgolj spečemo ali skuhamo pred prihodom gostov ali s pecivom iz lokalne pekarne. Lahko pa podkupimo tudi svojo mamo ali babico, da nam napečeta še kak pladenj slastne domače potice ali piškotov.

Poleg hrane pa je zelo pomembna tudi pijača. Za praznike so skoraj obvezni mehurčki, torej različne kombinacije s penino, ne pozabite pa tudi na brezalkoholno pijačo v zadostnih količinah, za vse mladoletne, voznike in kot dodatek. Nekaj idej za praznične koktajle

Glasba

Dobra glasba in ozvočenje sta izjemnega pomena za vsako dobro zabavo! Poskušajte svoj glasbeni okus uskladiti s tematiko zabave in željami povabljenih, hkrati pa imejte na razpolago tudi alternative – če se boste po večerji odločili za ples ali bolj intimno vzdušje, primerno za pogovor ali kake igre.

Zabava

Običajno so družabni večeri in pogovori s prijatelji ob dobri večerji že sami po sebi odlična zadeva, če pa bi dogajanje vseeno želeli popestriti, si vnaprej pripravite kak seznam iger ali aktivnosti, s katerimi boste lahko popestrili dogajanje. Nekaj idej najdete na tej povezavi.

 

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*