Domov » Tematske zabave » Božična/novoletna zabava

Božična/novoletna zabava

Bliža se konec leta, ko se službene in domače zabave kar vrstijo. Tiste v domačem krogu so seveda čisto prave šele, če je dom primerno okrašen.

smrečica

Smrečica je lahko naravna, umetna ali pa jo iz različnih materialih in po navdihu naredimo kar sami. Fotografija: Nina Matthews, flickr.com

Osrednje mesto v teh dneh običajno pripada smrečici, čeprav nam nič ne preprečuje, da nismo z njeno postavitvijo nekoliko bolj kreativni.

Tako je lahko smrečica miniaturna ali sega do stropa, naravna, umetna ali pa jo naredimo kar sami. Za »smrečico« nam tako lahko služijo že šop vej, ki jih pobarvamo in okrasimo po želji, paleta, na katero narišemo obris smreke in nanjo obesimo okraske, ali pa iz deščic stešemo obliko jelke. Za obris smrečice pa lahko uporabimo tudi kar steno in lepilni trak ali stenske nalepke.

Poleg smrečice so del standardne dekoracije tudi adventni venec, sveče in kroglice, ki lahko poleg jelke visijo tudi na oknih, zavesah in podbojih vrat. Prijetno vzdušje pa pričarajo tudi božične figurice in jaslice. Del dekoracije, vsekakor pa obvezen del jedilnika, so tudi domači piškoti.

Kuhinja in jedilnica morata tako obvezno dišati po cimetu, orehih in čokoladi. Piškoti v najrazličnejših oblikah so lahko tudi lepo domače darilce za povabljene.

Piškotki

Piškotki v obliki smrečic in drugih motivov so obvezen posladek in tudi lepo darilce. Fotografija: By nuchylee, freedigitalphotos.net

Poleg piškotov, suhega sadja in drugih dobrot, je v naših krajih v decembrskem času na mizi obvezno tudi kuhano vino, obogateno s klinčki, cimetom in drugimi začimbami po želji. Če želite nekoliko eksperimentirati, pa lahko preverjeni recept dopolnite tudi s suhim sadjem in oreščki, kot to počnejo v Skandinaviji.

Na teh zabavah je običajno tudi medsebojno obdarovanje. Pri družinskih srečanjih se običajno več pozornosti nameni željam in v teh časih potrebam obdarovanca, medtem ko gre pri prijateljskih zabavah lahko za bolj splošna darilca.

Če imamo več povabljencev, svetujemo, da vsi prejmejo enaka simbolična darila (piškote, marmelado, čaje itd.), ki pa jih lahko hudomušno zavijemo in s tem razveselimo goste.

Garderoba je načeloma svečana, če pa gre za zabavo, kjer so prisotni tudi najmlajši, je zelo zaželen vmesen obisk kakega Božička ali Dedka mraza.

Božiček

Božička na zabavi bodo najbolj veseli najmlajši. Fotografija: By stockimages, freedigitalphotos.net

Če gre za novoletno zabavo, pa lahko dogajanje malce popestrimo tudi s kakim »dress code« oziroma se odločimo za neko specifično tematsko zabavo.

Obleka (“Dress code”):

Svečana garderoba, kustum Božička/Dedka mraza

Dekoracija in oprema:

Smrečica, sveče, lučke, kroglice, venci, praznični pogrinjki

Hrana in pijača:

  • Domači piškoti
  • Suho sadje
  • Svečana večerja
  • Kuhano vino ali punč
  • Praznično dekorirani koktajli

Postrežemo lahko:

 

Earls New Punch
Earls New Punch
santa claus koktajl
Santa Claus koktajl

 

Absolut Mistletoe koktajlAbsolut Mistletoe
Absolut Celebration koktajlAbsolut Celebration
Absolut punch bag
Absolut punch bag
White Russian
White Russian
Malibu Winter Blizzard
Malibu Winter Blizzard
Heat Pineapple Punch
Heat Pineapple Punch

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*