Domov » Družabne igre » Slackline – hoja po gurtni

Slackline – hoja po gurtni

Slackline - aktivna zabava

Slackline – aktivna zabava, foto by Flickr – Jakub Michankow

 Slackline je več kot le zabava!

Verjetno ste v zadnjem času že prav vsi kdaj v kakšnem parku opazili napeto vrv med dvema drevesoma, zraven pa osebo, ki se je lahkotno sprehajala po vrvi ali zganjala kakšne druge akrobatskee vragolije. V kolikor še niste slišali za to, vam predstavljamo tako imenovani Slackline – hojo po vrvi oz. gurtni.

Slackline ni le zabaven način preživljanja prostega časa, ampak je tudi aktivna telesna in mentalna vadba.

Dokazano je, da hoja po gurtni pospešuje nevrološke poti med levo in desno možgansko polovico in tako zmanjša reakcijski čas. Poleg tega je idealen način za trening ravnotežja in koordinacije, ki sta potrebna pri skoraj vseh športih.

Za nekatere je slackline zgolj prijetna aktivnost za sončne nedelje, za druge pa hoja po gurtni predstavlja celo način življenja, saj jim omogoča iskanje notranjega miru oziroma meditacijo v gibanju.

slackline  Jakub Solovský

Za nekatere slackline predstavlja način meditacije – foto by Flickr – Jakub Solovský

Slackline se deli na različne podpanoge,  ki pa so si med seboj tako podobne, da lahko prehajajo iz ene v drugo. Trickline je napet v višini kolen in zaradi minimalnega nihanja dopušča raznovrstne trike, jumpline pa je daljši in bolj napet, da omogoča lažje izvajanje elementov skoka. Rodeoline zaradi svoje ohlapnosti in nihajoče gurtne zahteva boljše lovljenje ravnotežja, pri longlineu pa je najpomembnejša dolžina prehojene poti, ki od slacklinerja zahteva odlično sposobnost koncentracije.

video (Red Bull)

Kraljevska disciplina pa je nedvomno highline, ki se napne na veliki višini, kjer nenevaren seskok ni več mogoč. Večina highlinerjev je pri tem zavarovanih s plezalnim pasom, nekateri ekstremisti pa se po gurtni visoko nad gorskim kanjonom sprehajajo brez vsakršne zaščite pred usodnim padcem v globino.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*