Domov » Družabne igre » Otroške igre na prostem

Otroške igre na prostem

park-1307338_960_720S pomladjo in toplim poletjem vse več časa preživimo na prostem. Če organizirate kak piknik ali otroško zabavo, vam bo za zabavanje malčkov morda prav prišla katera izmed spodnjih igric, ki smo jih izbrskali in so primerne predvsem za igro zunaj.

Okamenele babe

Najprej določimo tistega, ki bo lovil. Ostali igralci se razpršijo, lovilec pa jih poskuša ujeti. Kogar ujame oz. se ga dotakne, postane okamenel in se postavi v razkorak. Reši ga lahko samo drug igralec, in sicer tako, da se mu splazi med nogami. Igra se zaključi v tistem trenutku, ko so vsi igralci ujeti oziroma okameneli. Da je igra bolj zanimiva, lahko določimo tudi več lovilcev.

Pepček

Najprej določimo pepčka, ostali igralci pa se postavijo v krog okoli njega in si podajajo žogo. Pepček se sredi kroga se prosto giblje in poskuša žogo prestreči. Ko se žoge uspe dotakniti, ga v krogu zamenja tisti igralec, ki je zadnji držal žogo v roki. Igra bo še bolj zanimiva, če uporabimo veliko in nerodno gumijasto žogo ali določimo več pepčkov.

Lovljenje sence

Igra je primerna le ob sončnem vremenu, saj morajo biti sence dobro vidne. V igri lahko sodelujeta dve osebi ali več igralcev. Ena oseba je lovilec, drugi pa mu skušajo ubežati. Lovilec poskuša pohoditi točno določen del sence (glava, roke, noge …) ostalih igralcev. Na začetku določimo, ali lovilec lahko senco pohodi z nogo ali jo lovi z roko. Ko je senca ulovljena, se vloge zamenjajo in ulovljeni postane lovilec.

Štorklja in žabe

Za igrico potrebujete samolepilni trak ali kredo, odvisno od tega, ali jo izvajate notri ali zunaj. V prostoru s samolepilnim trakom narišete dva velika kroga, ki predstavljata mlaki, zunaj lahko uporabite kredo. V obeh mlakah bodo žabe oz, igralci, ki veselo kvakajo in skačejo. Na suhem, med obema mlakama, pa se sprehaja štorklja – igralec, ki lovi žabe. Žabe namreč skušajo priskakati v drugo mlako, štorklja pa jih medtem lahko ulovi, in sicer le takrat, ko je žaba zunaj mlake. Vsaka žaba, ki jo ujame, se spremeni v štorkljo.

Ali je kaj trden most?

Dva otroka se primeta za roke in tako naredita most. Potem si izmislita vsak eno stvar, vendar ostalim ne povesta, kdo si je izmislil katero (npr. eden je zvezdica, drugi pa sonce). Ostali otroci se postavijo v vrsto in predstavljajo vlak. Ko pridejo do mosta vprašajo:”Ali je kaj trden most?”. Most odgovori:”Kakor kamen, skala, kost!”. Vlak vpraša: “Ali lahko gre naša vojska skoz’?” Most odgovori: “Prvega spustimo, zadnjega ulovimo!” Zadnjega potem poskusita uloviti in če uspe, ga potiho vprašata, katero stvar ima raje. Otrok se odloči za eno stvar in se potem postavi za tistega otroka v mostu, ki predstavlja njegovo izbiro. Ko so vsi otroci iz vlaka ulovljeni in postavljeni levo ali desno od mostu, otroci vlečejo vsak k sebi in skušajo potegniti nasprotno skupino preko sredine. Zmaga seveda močnejša stran.

Kipe metat

Na začetku določimo nekoga, ki meče kipe – vsakega igralca prime za roko in ga vrže, nato pa reče: “Spremenite se v … (npr. medveda, omaro, ptiča …)”. Vsi kipi nato poskušajo čim bolje oponašati izbrano stvar in tisti, ki je metal, izbere najboljšega. Nato z metanjem nadaljuje izbrani …

 

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*