Domov » Družabne igre » Kendama – pivska in družabna igra

Kendama – pivska in družabna igra

Kendama – nenavadna lesena palica z veliko barvno žogo na vrvici – mistična igrača, ki so jo nekoč imenovali za igro sonca in meseca. Te zanima zakaj? Spodaj več o tem .. 🙂

Kendama je lesena igrača, pri kateri lovimo žogo, privezano na vrvico, v male čašice na palici.

kendama900

Je rekvizit, ki izvrstno krepi koordinacijo oči in rok, ravnotežje in reflekse, poleg tega pa se z njo dobro razgibamo. Hkrati, pa lahko igro igramo v skupini ter tekmujemo, kdo žogo dlje časa obdrži v položaju da le-ta ne pade na tla. Če pa žogica pade na tla, potem sledi kazen. O tem kakšna, pa malo kasneje. 🙂 Danes kendamo igrajo vse generacije ljudi (mladi in stari), saj je osnovne trike zelo lahko osvojiti, nato pa ta igra ponuja kopico različnih tehnik, s katerimi vam zlepa ne bo postalo dolgčas.

Pravijo, da je Kendama japonska igrača, vendar pa temu ni čisto tako. Na otok so jo namreč pripeljali Francozi okrog leta 1770. Sprva so jo uporabljali mornarji kot pivsko igro – za vsak spodletel poskus so morali po grlu zvrniti kozarček žganja.

Takšno kazen bomo uporabili za našo pivsko igrico tudi mi.

Določite eno in edino pravilo: Tistemu kateremu žogica prvemu pade na tla pije. Določite ali bo to kozarček žganja, mogoče požirek piva ali pa kaj drugega. Uporabite vaš potencial in domišljijo. 🙂 Zabava je zagotovljena!

Pazite samo, da vas igra preveč ne zanese, ker bodo potem sosedi govorili,  da ste zmešani, ker hodite po  dvorišču in lovite žogo na čudno leseno palico.

kendama

Za inteligenco ne bomo preveč obljubljali, vemo pa, da kendama krepi koordinacijo rok in oči, ter je odlična tudi za povečanje zbranosti, hkrati pa je kendama zagotovilo za obilico nepozabnega smeha in zanimivih prigod. 🙂

Preizkusite se v lovljenju Kendame tudi sami!

 

Zgodovina Kendame:

Kendama dan-danes ne velja samo za pivsko igrico. Približno 100 let po prihodu na japonsko, jo je ministrstvo za šolstvo vpisalo v obvezni del učnega načrta in kar naenkrat je kendama postala prisotna povsod! Po drugi svetovni vojni so jo prodajali celo v vsaki trafiki in prodajalni bombonov. V tistem času je žoga na kendami postala barvita in dobila všečnejši izgled, saj je bila na ta način bolj privlačna za nakup. Da bi razumeli njeno ime, moramo vedeti kako je sestavljena. Njeni glavna dela sta ken (držalo) in tama (žoga), povezuje pa ju ito (vrvica). Žogo lahko lovimo v eno od treh čašic, od katerih je ena velika, druga majhna, tretja pa se nahaja na spodnjem delu držala. Žogica ima tudi luknjo, držalo pa konico, s katero lahko žogo poskusimo prebosti, kar sprva izgleda presneto težko, vendar vam bo uspelo že v prvih 15 minutah – nato pa boste od evforičnega navdušenja vse skupaj spustili iz rok in začeli dirjati naokrog. 😉 Posebnost tega žonglerskega rekvizita je kopica tehnik, na katerega lahko kendamo uporabljamo. Kendamo lahko držimo na 7 različnih načinov, kar pomeni, da se lahko naučimo več kot 100 različnih trikov. Med drugim lahko kendamo držite tudi za žogo in naokrog vrtite držalo, kar je še posebej zabavna tehnika, saj držalo funkcionira kot majhno letalo, s katerim želite pristati na žogi. Če kendamo primete za vrvico, deluje podobno kot poi, žonglerski rekvizit pri katerem vrtite okrog telesa utež na vrvici. Za nekoliko bolj napredne, lahko vrvico na kendami tudi odstranite in si privoščite veliko bolj drzne trike, pri katerem žogo mečete visoko v zrak.

 

 

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*