Domov » Družabne igre » Igre s pirhi

Igre s pirhi

Igre s pirhi del slovenskih velikonočnih šeg in jih izvajajo na velikonočno nedeljo ali ponedeljek. Najbolj znane igre s pisanicami so trkanje, trkljanje in ciljanje pirhov. V 90. letih 20. stoletja so v številnih krajih Slovenije ponovno oživili predvsem ciljanje pirhov.

Če želite torej popestriti družinsko zabavo, se lahko preizkusite v eni izmed teh igric.

TRKANJE PIRHOV:
Pri tej igri tekmovalca trkata pirh ob pirh – špico (ozki vrh pirha) ob špico ali peto (širši vrh pirha) ob peto. Komur se pirh razbije, ga izgubi. Zmagovalec je tisti, ki ubije več nasprotnikovih pirhov. Za igro so izbirali jajca s trdno lupino, ki so jo prepoznali po zvoku, ki je nastal, ko so z jajcem potrkali po zobeh. Pri igri je včasih prihajalo tudi do goljufij, saj so večjo trdnost jajca lahko dosegli tako, da so ga izpihali in napolnili s smolo.

TRKLJANJE PIRHOV:
Pri tej igri tekmovalci pisanice spuščajo po klančini, največkrat po nekoliko nagnjeni deski, in skušajo zadeti jajca sotekmovalcev, ki so položena na tleh. Če tekmovalčev valeči se pirh zadane nastavljenega, je zadeti pirh njegov. Zmagovalec je seveda tisti, ki zadene največ pirhov.

SEKANJE (CILJANJE) PIRHOV:
Tekmovalci pri tej igri mečejo kovance v pirh. Dogovor med tekmovalci nadalje določa, ali mora kovanec prebiti lupino in obtičati v pirhu, se skriti pod lupino ali na drugi strani pokukati iz lupine. Pirhe, ki so jih ciljali, so položili na tla, na podstavek ali pa so jih držali v roki. Igralec dobi pirhe, ki jih uspešno preseka, v nasprotnem primeru pa mora dati soigralcu kovanec. Ponekod so ciljali tudi pomaranče in redkeje jabolka.

shell-2152029_960_720

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*