Domov » Družabne igre » Družabne igrice na papirju

Družabne igrice na papirju

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj idej, kako se zamotiti na deževne ali zasnežene mrzle dni, kjub temu, da imamo pri sebi le papir in pisalo.

Vas, mesto, država

Igra za dva ali več igralcev. Vsak igralec si na papir nariše tabelo, kamor bo vpisoval besede po različnih kategorijah.

Kategorije določijo igralci skupaj in jih vpišejo v tabelo – na primer ime, vas, mesto, država, predmet, sadje, žival idr.

Nato določijo črko in tekmujejo, kdo bo v določenem času zbral več besed. Vsaka izpolnjena kategorija prinese dogovorjeno število točk. Zmaga tisti, ki jih ima največ. Igra se lahko nadaljuje po dogovoru, na koncu pa se ali seštejejo točke vseh krogov ali pa zmage tekmovalcev.

Potapljanje ladjicPotapljanje ladjic

To je priljubljena igrica za dva igralca. Najlažje je, če igralca uporabita karo papir, da lažje narišeta polja. Vsak igralec nariše dve tabeli z 10 (ali 8) polji vodoravno in navpično, ki se vodoravno označijo s črkami in navpično s številkami.

Eno tabelo izpolni prvi igralec sam tako, da nariše vse ladjice, pri čemer se te med seboj ne smejo dotikati. Drugo tabelo pa uporabi za to, da poskuša določiti pozicijo ladjic nasprotnika.

V svojo tabelo narišete naslednje ladje: ena bojna ladja (zasede pet polj), dve križarki (štiri polja), tri fregate (tri polja), štirje minolovci (dve polji). Število ladij lahko po dogovoru spremenite. Nato tekmovalca izmenično ugibata, kje so postavljene ladjice, in sicer tako, da preverjata stanje po poljih (ali je prazno ali polno – npr. A8). Kdor prvi potopi vse ladjice nasprotnika, je zmagovalec. Foto by wikimedia

križci in krožciKrižci in krožci

Enostavna igrica za dva igralca. Narišeta tabelo s 3 x 3 polji, nakar v polja izmenično en igralec riše krožce in drugi križce. Zmaga tisti, ki prvi postavi tri znake v vrsto.

Štiri v vrsto

Križci in krožci na nadaljevalni stopnji. Nariše se tabelo 7 x 6 polj, igralca pa skušata doseči 4 znake v vrsti, pri čemer ovirata drug drugega.

Vislice

Le kdo ne pozna vislic, zanimive otroške igre, ki se jo lahko igrajo tudi odrasli. Prvi igralec si zamisli čim težjo besedo, ki jo ponazori s črticami. Število črtic se ujema s številom črk v besedi. Po dogovoru lahko napiše tudi prvo in/ali zadnjo črko v besedi ter vmesne črke (če so enake kot prva ali zadnja).

Soigralec nato postopoma ugiba črke. Za vsako, ki ni pravilna, prvi igralec nariše delček vislic. Če je črka pravilna, pa jo umesti na pravo črtico v iskani besedi. Drugi igralec izgubi igro, ko so vislice do konca narisane pa še ni uganil prave besede. Če besedo ugotovi pred tem, pa seveda zmaga.

točkeTočke

Odlična taktična igra za dva igralca. Določimo poljubno polje (npr. 10 x 10 kvadratov ali po želji). Igralca morata imeti pisali različnih barv. Prvi igralec v stičišče črt nariše pikico svoje barve, nadaljuje drugi igralec. Pri tem skuša vsak obkrožiti čim več pikic nasprotnika. Ko je krog ene barve sklenjen, tisti igralec nariše črto po svojih pikicah in tako ujame pike nasprotnika.

Te pike so ujete in ne služijo več nasprotniku, tako da jih ne more več uporabiti. Zmaga tisti igralec, ki zbere več pik nasportnika, ko je polje polno.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*