Mumm

Mumm logoLeta 1827 je champagne hišo g.h. Mumm ustanovil Georges Hermann. Leta 1875 se je odločil za okrasitev vsake izmed steklenic z rdečim trakom oziroma obeležjem legije časti (legion d’honneur), kar je tudi največje francosko državno odlikovanje, ki ga je ustanovil Napoleon I.

G.H. Mumm ima vsega skupaj 218 hektarjev vinogradov, od katerih jih je 160 klasificiranih ‘grand crus’. Champagne g.h. Mumm cordon rouge je blend oziroma zvrst 77 cuvejev.

Champagne Mumm je narejen po klasični oziroma tradicionalni metodi. Prihaja iz najprestižnejših vinogradov champagne regije. Ob bogati dediščini s težnjo k izvrstnosti, spoštovanju tradicije, mojstrstva pridelave, se danes ime Mumm povezuje z dinamičnimi športi in umetnostjo.

Mumm je uradni champagne zmagovalca formule 1, njegovo ime nosijo prestižne jadrnice Mumm 30 in 36, v filmski umetnosti pa Mumm cordon rouge simbolizira razkošje.

Osnova champagne sta vino Modri pinot in Chardonnay z dodatkom Pinota meunierja. V času vrenja dobi vino zaradi nastanka ogljikovega dioksida značilne mehurčke. Po dvoletnem zorenju steklenice prestavijo v strehasta stojala v poševni položaj in jih naslednje tri tedne vsak dan pretresejo v smeri urnega kazalca. S pomočjo tresenja se kvasovke popolnoma usedejo v vrat steklenice, vino pa postane kristalno čisto. Ko se vino popolnoma zbistri, kvasovke odstranijo s postopkom, ki se imenuje degožiranje. Vrat steklenice zamrznejo in po posebnem postopku odprejo steklenico, ki pod pritiskom iztisne zamrznjene kvasovke. Champagne, ki odteče, nadomestijo z nadomestnim  likerjem. Steklenico zamašijo s plutovinastim zamaškom, širšim od vratu steklenice, s čimer dobi značilno obliko gobice. Na koncu gobico pričvrstijo s kovinsko kapico.

mumm champagne

 

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*