Havana Club

havana club logoKuba leži v Antilskem otočju in je v svetu znana predvsem po cigarah, plesu, živahnem življenju in originalnem kubanskem rumu Havana Club. Kubanski rum Havana Club je njihova nacionalna pijača, katero po istem receptu izdelujejo že od leta 1878 dalje. Osnovna surovina za rum Havana Club je sladkorni trs, ki ga je na največji otok v Antilskem otočju, Kubo, pripeljal Krištof Kolumb leta 1493.

Na začetku 17. stoletja so domačini in sužnji uporabljali sladkorni trs za izdelavo fermentiranega nektarja. Medtem so v 18. stoletju morski roparji pili bistveno močnejšo različico današnjega ruma, imenovano tafia. Izboljšave na področju proizvodnje ruma so se zgodile na začetku 19. stoletja vzporedno z uvedbo bakrenih destilacij in prvim konceptom staranja, ki ga je razvil ‘oče ruma’, Pedro Diago. Glede na želje španskih monarhov sredi 19. stoletja, kjer so si zaželeli bolj prefinjen rum, ki bi zadovoljil tako dvor kot elito imperija, je bil ustvarjen nov kubanski rum, imenovan ‘El Ron Superior’. Kubanski rum se je tako znašel v elitni družbi francoskega konjaka in španskega brendija.

Osnovo ruma predstavlja sveža sestavina (sirup) iz sladkornega trsa. Svež trsev sirup, rumeno-rjave barve, je ekstrakt, proizveden po standardih Havana Cluba. Nizka viskoznost in kislost sirupa omejujeta formiranje prekomerne vsebnosti alkohola, kar bi sicer rum naredilo premočnega. Za proizvodnjo kubanskega ruma se uporablja izključno samo ena vrsta sladkornega trsa, pri tem pa je bistveno, da sladkorni trs po žetvi obdelajo tako, da sladkorni sirup obdrži svežino in vlago.
Nivo vlage, tropsko okolje, temperatura in morski vetrovi so idealni za harmonično staranje ruma. Prav tako pomemben dejavnik pri staranju ruma so tudi sodi iz belega hrasta, kjer potekajo bistvene izmenjave med tekočino in notranjostjo stene lesenega soda, ki dovoljuje rumu, da vsrka čudovite arome, kompleksnost ter rumeno rjavo barvo. Le-ti dovolijo rumu, da se umiri in zadiha.

Nepogrešljivi pri procesu pridelave ruma so ‘Maestros Roneros’ oziroma mojstri ruma, ki so izkušeni in potrpežljivi profesionalci, eksperti v tradicionalni umetnosti mešanja staranih rumov. Prisotni so pri prav vseh stopnjah proizvodnje ruma, nadzorujejo prav vsak proces staranja, vsak proces mešanja, vsak hrastov sod in vsako kapljico soka sladkornega trsa.

Ime Havana Club je bilo v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja izbrano z namenom združiti dva svetova, in sicer tradicionalne korenine Kube, znanje in prebujanje Havane ter prebujajoče se mednarodno življenje v klubih na Kubi. Kuba je namreč v tem obdobju postajala vse bolj zanimiva za ameriške državljane, ki so želeli uživati in pobegniti pred zakonom prohibicije.
Med leti 1930 in 1950 so v havanskih klubih pripravljali koktejle s Havana Clubom tako za filmske zvezde (Marlene Dietrich) kot književnike (Ernest Hemingway) in glasbenike (Nat King Cole).
Po revoluciji leta 1959 se je kubanska vlada odločila za relansiranje Havana Cluba kot prioritetno znamko ruma in tudi kot izvozni artikel.

Znamka Havana Club je sestavina številnih osvežujočih koktejlov, ki ponuja obsežen asortiman različnih vrst staranih rumov. Najmlajši med naravno staranimi rumi je Havana Club Anejo Blanco. Sledi mu Havana Club Anejo 3 Anos, ki je najprimernejši rum za koktejle ter predstavlja osnovo Daiquiriju in Mojitu. Havana Club Anejo Especial predstavlja kombinacijo lahkotnosti belega in robustno aromo temnega ruma ter je osnova za Cuba Libre. S Havana Club Anejo 7 Anos postane Cuba Libre še okusnejša in še bolj pristno kubanska, z njim pa lahko pripravljamo najbolj fine koktejle. Za pravi užitek pa si jo privoščijo tudi samo. Vrhovni mojster rumov Don Jose Navarro pa je po svojem osebnem okusu ustvaril Havana Club Anejo Reserva, ki pa ima prav poseben okus.

Vrh ponudbe rumov Havana Club predstavlja unikatni Maximo. Je spretno in mojstrsko izdelana pijača, iz najfinejših in najstarejših rumov s Kube, s pomočjo Havana Club premiera Maestro Ronero Don Jose Navarro. Redke in posebej stare zaloge, iz katerih je pijača narejena, dajejo Maximu poseben značaj, zaradi katerega je zaloga pijače omejena.
Havana Club Maximo Extra Anejo najprej naredi vtis s svojim jantarjevim odsevom, ki je rahlo potemnjen zaradi podaljšanega staranja. Sledi aroma, ki združuje hrastovino in vonj po svežih hruškah ter kokosu. Na koncu je moč začutiti lesni priokus z dodatki vanilije in čokolade, ki se zaključi v vrhuncu nepogrešljivega pikantnega okusa.

“Nunca habrá un ron que exprese mejor la cultura ronera cubana y toda su rica tradición que Máximo Extra Añejo Havana Club.”
‘Nikoli ne bo ruma, ki bolje izraža kubansko kulturo in njeno bogato tradicijo kot jo izraža Havana Club Maximo Extra Anejo.’

Havana Club

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*