Domov » Aktualno » Veliki Dutch

Veliki Dutch

Družabne igre so v času karantene sestavni del našega vsakdana. Od nas zahtevajo, da »razgibamo možgančke«, ob tem pa nas zabavajo na bolj ali manj poučen način. V prispevku predstavljamo t. i. »veliki Dutch«, igro s kartami, ki spominja na igre spomin, remi in Enko. Trenutno se Dutch uvršča na seznam bolj priljubljenih družabnih iger. Ste pripravljeni za turnir v družabni klasiki? Pri igri število igralcev ni omejeno. Vse, kar potrebujemo, so karte za igro remi.  Pa začnimo!

andrik-langfield-S0_Ep9meLFY-unsplash

Vsak igralec dobi 4 karte, ki jih s hrbtno stranjo navzgor postavi v vrsto. Pred začetkom igre lahko na hitro pogleda dve karti in ju položi nazaj. Pri tem morajo vse karte ostati na prvotnem mestu. Med igro kart ni dovoljeno gledati. Igralec, ki je na vrsti, iz sredinskega kupčka izvleče karto, jo pogleda in naredi sledeče:

a) izvlečeno karto zamenja za svojo.

b) izvlečeno karto vrne na kupček kart.

Tudi drugi igralci na enak način izbirajo možnosti. Igralec, ki meni, da je seštevek igralnih kart dovolj nizek, ob koncu poteze reče »dutch!«. Ostali igralci nadaljujejo igro. Ko naslednji igralec zakliče »dutch!«, vsi igralci odprejo svoje karte. Zmagovalec preostalih je tisti, ki ima najnižji seštevek kart. Pri igri je priporočljivo, da sproti zapisujemo vsote seštevkov posameznih igralcev.

POMEMBNO:

Vsakokrat, ko se igralec znebi igralne karte z določeno številko in poljubnim znakom (npr. št. 7), se lahko te(h) kart(e) znebijo tudi ostali igralci. V primeru, da igralec namesto omenjene številke odvrže napačno, mora iz sredinskega kupa izvleči novo karto, ki pa je ne sme pogledati! Slednjo nato položi v vrsto k svojim kartam. Kadar s kupčka jemljemo karte, lahko izberemo tudi tiste, ki jih je odvrgel predhodnik. To je priporočljivo, če menimo, da nam bi koristila nizka številka karte.

POSEBEN KARTE IN TOČKOVANJE:

  • Dama – če odvržeš damo, lahko pogledaš eno izmed svojih kart.
  • Fant/«pubec« – če odvržeš fanta, moraš eno svojo karto zamenjati z drugim igralcem (s kom izbereš sam). Pri tem je pomembno, da karte vedno postavljamo na isto mesto.
  • Joker ne sme biti v igri, zato ga pred začetkom izločimo iz kart/AS = 1 točka, fant = 11, dama = 12, številka dve predstavlja dve točki in tako naprej/Rdeči kralj = 0 točk, črni kralj = 13 točk

 

 

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*