Domov » Aktualno » Dan svetega Patrika

Dan svetega Patrika

Dan svetega Patrika se praznuje na 17. marca, na njegov god. Sveti Patrik je znan svetnik, ki je širil krščanstvo po Irski. Patrik se je rodil na ozemlju rimske Britanije, pri 16 letih pa so ga ugrabili in ga kot sužnja odpeljali na Irsko, kjer se je naučil njihovega jezika. Po 6 letih ujetništva mu je uspelo pobegniti in se vrniti v domovino, kjer je vstopil v krščansko vero.

Kasneje se je na Irsko vrnil v vlogi misijonarja, pri čemer je bil zelo uspešen in po njegovi zaslugi je Irska postala močno krščanska dežela. Danes ga štejejo za glavnega zavetnika Irske, zato je njegov god tam zelo pomemben praznik. Dan svetega Patrika je bil sprva na Irskem izključno verski praznik, saj so oblasti do leta 1970 lastnikom restavracij in pubov prepovedale, da bi obratovali na ta dan. Sčasoma pa se je to spremenilo, saj so ljudje povezali praznik z veseljačenjem in prepoznavnim irskim pivom.

Irci povsod po svetu ob tem dnevu organizirajo barvite in hrupne parade. Prva taka parada se je ovila v Bostonu leta že 1761. Običajno največjo parado priredijo v New Yorku, kjer se zbere celo do dva milijona ljudi, »drugo središče sveta« pa je Dublin, kamor se bodo tudi letos prišle zabavat trume turistov. Že sredi 90. let prejšnjega stoletja je namreč irska vlada začela s kampanjo, s katero praznični dan izkorišča tudi v turistične in promocijske namene po vsem svetu. To je bil zadetek v polno, še posebej pri številnih ljubiteljih irskega piva.

17. marca bo tako spet poseben in nadvse živahen dan v vseh irskih pubih širom po svetu, saj bo vse v znamenju zelene barve, visokih klobukov, tradicionalne irske glasbe in, seveda pijače. Ob tej priliki tako lahko preizkusite katero izmed slavnih irskih piv ali viskijev.

Zakaj deteljica?

Po legendi naj bi sveti Patrik na obisku pri kralju izruval triperesno deteljico (danes je to eden nacionalnih irskih simbolov) in z njeno pomočjo razložil troedinost v krščanstvu.

Viri:

Wikipedia, Delo

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*