Domov » Aktualno » Dan Sv. Patrika – proslavljajte kot pravi Irci

Dan Sv. Patrika – proslavljajte kot pravi Irci

Temple bar - Dublin

Temple bar – Dublin

Dan svetega Patrika proslavljamo skupaj z Irci kot njihov največji praznik. A v bistvu so se zaščitnika Irske začeli spominjati šele izseljenci, ki jih je pestilo domotožje. Ker pa je praznik poln veselja in veseljačenja, so skupaj z emigranti začeli proslavljati tudi njihovi sosedje, najprej v Združenih državah, kasneje pa še drugod po svetu.Na Irskem pa so skomigali z rameni in nejeverno odkimavali. Spremembe so prišle šele v trenutku, ko so začeli v Dublin prihajati turisti in so spraševali, kaj je to za en praznik, če ga nobeden ne praznuje. Zato tudi obstaja nešteto »pravih« načinov praznovanja dneva sv. Patrika, ki pa velikokrat nimajo veliko skupnega z irskim izročilom. Po drugi strani je pa res, da Irci radi proslavljajo, radi se družijo in imajo za to tudi vso potrebno infrastrukturo – bare, pube, gostilne ter proizvodnjo vrhunskih alkoholnih pijač.

Na dan sv. Patrika je vse v znamenju zelene

Na dan sv. Patrika je vse v znamenju zelene

Če torej želite vikend s praznikom svetega Patrika preživeti na kar najbolj irski način, sledite nekaj preprostim pravilom. Doživeli boste občutek kulturne premoči nad tistimi nerazgledanimi povprečneži, ki se vedejo kot pri vsakem drugem praznovanju. Saj se nočete nalivati s hektolitri stouta kar v tja v en dan. Kako se potem najbolje približate irski tradiciji?

  1. Kar se tiče zelenega piva – za vas ne obstaja.
  2. Stout je v redu, vendar mora biti točen, najbolje Guiness. Pivo v steklenici? Khm, naj bo, a z irskim načinom uživanja ima bolj malo skupnega. V redu so tudi drugi irski stouti, zlasti Murphy’s. Domači ali uvoženi ameriški zvarki so tukaj popolnoma odveč.
  3. Irska rdeča piva in njihove ameriške ali domače interpretacije – glej št. 1.
  4. Če vam ne uspe najti lokala s točenim stoutom, poskusite cider. Da, cider. Če ste kdaj potovali po Irski, vas je morda presenetilo, da so v vseh pristnih irskih pubih ciderji po priljubljenosti takoj za stoutom. Eden od najboljših je Bulmers Cider iz okrožja Tipperary. Vsekakor je jabolčnik dobra zamenjava za pivo – lahkega z blagim okusom lahko pijete vso noč.
  5. In smo pri žganih pijačah. Tu pa kraljuje viski, ves čas, vsak dan. Če že morate, si lahko privoščite džin & tonik ali pa tonik z vodko. A brez martinija, če zmorete. Rumu se izogibajte (pomislite na razliko med tiki bari in irskim pubom). Kaj pa zadeva vrstni red pri viskijih, si sledijo takole: irski viski, ameriški bourbon, škotski, kanadski in potem vsi ostali. Ja, tudi bourbon je lahko v redu – sami Irci ga imajo radi. Lahko se vam zgodi, da vam ga celo ponudijo na obisku pri njih doma. Takrat se ne zmrdujte, ker če vam nekdo ponudi viski, ga morate v duhu irskega izročila spiti.
  6. Kot ljubitelji zabave ste že morda slišali za »irske avtomobilske bombe«. Ta neposrečeno poimenovani »koktajl« pomeni kozarček s polovico likerja Bailey’s in polovico Jamesona, potopljen v dve tretjini kozarca Guinnessa, ki ga nato zaužijete na eks. Če sumite, da gre za ameriško pogruntavščino, imate prav. Zdaj jo dobite tudi v dublinskih barih, kjer jo načeloma ponujajo le zaradi študentov in ameriških turistov. Irci ne bi nikoli poimenovali pijače tako žaljivo. Sicer pa je kaskadersko pitje pijač na način kozarec v kozarcu na Irskem povsem običajno. A zaradi varnosti vam to doživetje odsvetujemo. Razen, če ste še študent.
  7. Kaj pa prava irska kava? Odlična izbira. Sestavljena je iz kave, Jamesona, rjavega sladkorja in zalita s smetano. To je to. Brez Bailey’s, brez Kahlue, brez stepene smetane.
  8. Grasshoppers, Irish Creme, Bailey’s in ostale kremaste pijače boste na praznovanjih sv. Patrika srečevali kar pogosto, ker so ali zelene ali vsebujejo meto. Če so vam všeč, naj bo, a na Irskem niso najbolj priljubljene in kot take niso avtentične.
  9. Ena izmed navad pri dolgem popivanju je igranje raznolikih iger, ki vsebujejo pitje alkohola. Irci so tu povsem jasni: »Zakaj komplicirate, ali ne moremo samo piti?«
  10. Za konec pa še nekaj o količinah popite pijače in odhodu domov. Morda se o tem ne govori veliko, a Irci so sposobni toliko spiti, ker se znajo zadržati. Piti kot Irec na dan svetega Patrika torej pomeni, da odnehate takoj, ko prvič začutite, da vam je dovolj. Odpravite se domov ne glede na uro in prijatelje. Irci bodo to prvi razumeli, tudi če je šele štiri popoldan. Pa še ena stvar – za praznični vikend pozabite, kje so ključi od vašega vozila in naročite prevoz. Ker užitek prinese tudi odgovornost.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*