Domov » Aktualno » BALINANJE – rekreacija, primerna za vse starostne skupine

BALINANJE – rekreacija, primerna za vse starostne skupine

Ste za nekaj preprostega in hkrati vznemerljivega? Se tudi vi sprašujete, kako popestriti vaša druženja in izzvati vaše sotekmovalce? Za vas imamo idejo – organizirajte zabavo, s pomočjo katere boste v gostih prebudili timski duh in tako okrepili odnose med sodelavci ali prijatelji.

Da boste tekmovalcem uspešno razložili pravila igre, vas vabimo k branju spodnjega članka. Ta vam bo razkril več informacij o premnogokrat spregledanem športu – balinanju.

balinanje2

Zgodovina

Za začetek nekaj o balinanju. Morda vas bo presenetil podatek, da njegovi začetki segajo že v čas srednjega veka. Začetke modernega balinanja pa umeščamo v 19. stoletje.

Discipline

Kot mnogi drugi športi se tudi balinanje ponaša s številnimi disciplinami. Temelj rekreacije je individualna igra dveh igralcev. Vsak od omenjenih ima 4 krogle. Tekom posamične igre si igralec prisluži toliko točk, kolikor krogel ima bližje balinu. Preostale igre obsegajo tudi bližanje in izbijanje (natančno, hitrostno ali štafetno).

Oprema

Osnovna oprema so krogle s premerom od 9 do 11 cm. Njihova teža praviloma ne presega 1200 gramov. Predmet ciljanja je balin, s premerom od 3,5  do 3,7 cm.

Razširjenost

Ste vedeli, da se v Sloveniji z balinanjem ukvarja več kot 11 500 ljudi. Razširjeni šport sodi v sam vrh priljubljenosti med igralci. Tudi na največjih tekmovanjih so slovenski balinarji osvojili številne nagrade.

Primernost

Šport je primeren za vse generacije. Je odlična vaja za vse, ki so radi telesno aktivni. Vse kar potrebujete so športna oblačila in obutev. Večina klubov omogoča brezplačno izposojo krogel, zato ne bo izgovorov.

balinanje3

Pozivamo vas, da vstopite v svet domišljije in si dovolite biti spet otrok.

Bi želeli postati prvak v balinanju?

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*