Domov » Aktualno » 5 načinov kako izboljšati okus pijače (sladkanje)

5 načinov kako izboljšati okus pijače (sladkanje)

Zakaj vaš domači koktajl Daiquiri ni tako dobrega okusa, kot tisti, ki ste ga naročili sinoči? Odgovor je pomembna, vendar pogosto napačno razumljena sestavina: sladilo. Spodaj si lahko preberete, kako izboljšati okus vaših koktajlov.

sladkor članek

Foto: liquor.com

Pri tem nam bo pomagal Dave Arnold, ki  popolnoma razume, kdaj vnašati katero sladilo v koktajle, saj je direktor kulinarične tehnologije za mednarodni kulinarični center.

Beli sladkor

To najbolj osnovno sladilo je v celoti sestavljeno iz saharoze, saj daje “zelo specifičen okus po sladkorju,” pravi Arnold. Dodaja le sladkobo in ne okusa, zato ga je treba uporabiti za dopolnitev sadja, citrusov ali drugih trdnih sestavin. Beli sladkor je pogosto narejen kot sirup, enak del sladkorja in vode po teži. Medtem ko nekateri radi raztopijo sladkor s segrevanjem zmesi, Arnold priporoča, da se uporabi mešalnik namesto peči, pri čemer upoštevajte, da ne uporabljate sladkorja v prahu – ta vsebuje koruzni škrob in bo pokvaril teksturo pijače in okus. Primerni koktajli: Strawberry Punch, Sangria, Pina Colada, Strawberry Mojito.

Rjavi sladkor

Rjavi sladkor je preprosto rafinirani beli sladkor z malo melase v mešanici (v nasprotju z nerafiniranima sladkorjema, kot sta turbinado in Demerara , ki imata podoben okus vendar sta narejena drugače). Bogat, mineralni melasin okus se ujema tudi z drugimi kompleksnimi zemeljskimi sestavinami, kot sta npr. kava ali zeliščni Amaro. Primeren za koktajle, kot so Espresso Martini, White Russian, Black Russian, Brave Bull, Kahlúa Sour.

Agavin nektar

Sladkost agavinega nektarja prihaja predvsem iz fruktoze, ki deluje nekoliko drugače na jeziku kot saharoza. “Fruktozna sladkost se prime in razpada hitro” pravi Arnold . “Uporabite Agavo tam, kjer ne želite, da se sladkost ustavi,” kot v pijačah s citrusi, npr. Margarita, Orange Margarita.

Med

Med vsebuje beljakovine, ki povečajo spenjenost pijač pri tresenju, na podoben način kot beljak. Za enakovreden okus sirupa medu v primerjavi s sladkostjo preprostega sirupa, Arnold priporoča uporabo 64 gramov vode za vsakih 100 gramov medu. Koktejli primerni za dodajanje medu:
Cranbanana Cooler, Allegria, Acapulco Gold.

Javorjev sirup

Vsem najljubši na palačinkah je pravtako dober tudi v pijačah. “Javorjev sirup gre super z limono in rjavimi likerji,” pravi Arnold. Javorjev sirup je natanko eno in pol krat slajši od preprostega sirupa, kar pomeni, da lahko zamenjamo zmanjšamo uporabo sladkorja v pijačah za eno tretjino, ko uporabljamo javorjev sirup. Priporočeni koktajli: Coco Choco, Cappuccino Cooler, Chocolate Coffee Martini, Witching Eve.

Komentiraj

Vaš e-mail ne bo objavljen. Polja označena z zvezdico so obvezna. *

*